Wat gebeurt er in ons lichaam bij stress?

Stress is geen zuiver mentaal probleem. Wie reed te doen had met stress, weet dat stress ook lichamelijk voelbaar is. Elke stressvolle situatie, om het even dat het van korte of lange duur is, heeft invloed op onze lichamelijke processen en ontwikkelingen.

Ons lichaam functioneert zoals een energiecentrale!
Stelt jezelf eens voor, dat je lichaam functioneert als een energiecentrale dat voortdurend energie produceert. Zoals bij elke andere productie ontstaan bij deze gewenste energie ook afvalstoffen zoals verontreinigingsstoffen. Als de energiecentrale op een normaal niveau werkt worden alle verontreinigingsstoffen afgebouwd. Maar als deze machines permanent verhit zijn, ontstaan er meer afvalstoffen dan er gebouwd kunnen worden! En zo daalt het vermogen.

In stressvolle situaties moeten de energiecentrales van onze cellen (mitochondriën) duidelijk meer energie produceren dan bij een normale belasting. Dit heeft als gevolg dat de hoeveelheid van afvalstoffen, die tijdens de energieproductie ontstaat, ook duidelijk verhoogt. Deze afvalstoffen zijn de vrije radicalen.

Onder normale omstandigheden kan ons lichaam de vrije radicalen snel en volledig neutraliseren. Bij stress daarentegen stijgt het aantal vrije radicalen zo hoog dat het lichaam deze niet meer kan neutraliseren met als gevolg; vernietiging van onze cellen en celstructuren. Dan wordt er geen energie meer geproduceerd! Dan zijn de gevolgen daar voor onze fysieke en mentale prestaties!

Oxidatieve stress is dan een feit en dat geeft symptomen zoals concentratievermindering, futloos, vermoeidheid, slaapstoornissen en innerlijke onrust. Deze vorm van stress maakt ons sneller oud en kan op lange termijn tot lichamelijke ziektes leiden en tot psychische aandoeningen zoals chronische stress, overspannenheid, burn-out, angst en depressies.

Wat helpt nu tegen oxidatieve stress?
Preventie! Voorkomen is beter dan genezen! Alleen stress volledig vermijden is vrijwel onmogelijk in het dagelijks leven. Wel kunnen wij ervoor zorgen dat ons lichaam beter en op een gezondere wijze met stresssituaties kan omgaan.

Microvoedingssupplementen neutraliseren oxidatieve stress in het lichaam en bezorgen tegelijkertijd nieuwe, frisse energie voor lichaam en geest. De oplossing; antioxidanten! De volgende zijn bekend als bijzonder effectief en efficiënt, resveratrol, chlorofyl, groene thee, vitamine E en selenium. Stimulatie van de energieproductie door vitamine B, choline, co-enzymen Q10, ijzer en L-carnitine.

Als aanvulling op ons programma in de vorm van preventie en herstel krijg je lichamelijke ondersteuning geven inhakende op de zojuist genoemde supplementen wat je mentale conditie ten goede komt. Fysiek en mentaal gaan samen! Ik werk hiervoor met de suppletie van LR LIFETAKT welke tot op celniveau haar werk doet, afgestemd op je persoonlijke situatie en klachten. https://youtu.be/33uNEcAzO40